Plavanje Seznam forumov
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Svetovno prvenstvo v Gwangjuju 2019: Sinhrono plavanje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Plavanje Seznam forumov -> 🌕 Sinhrono plavanje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
-admin-
administrator


Pridružen/-a: 18.05. 2012, 20:47
Prispevkov: 747

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2019 23:34 Odgovori s citatom

Ples v vodi
V južnokorejskem mestu Gwangju te dni poteka 18. FINA, svetovno prvenstvo v plavalnih športih. Predstavljamo vam sinhrono plavanje, ki je prava paša za oči.


Sinhrono plavanje je vodni, plavalni šport s kombinacijo plesnih in gimnastičnih elementov (predvsem baleta in ritmične gimnastike). Izvaja se v vodi in ob glasbeni spremljavi. Značilna je usklajenost oziroma skladnost gibov, zato ga v slovenščini imenujemo tudi skladnostno plavanje.

Je olimpijska športna panoga in eden kompleksnejših športov, saj poleg izjemne aerobne vzdržljivosti (dihati pod vodo ni mogoče), gibljivosti in moči zahteva od športnika še visoko razvit kinestetični občutek za vodo, nadzorovano koordinacijo telesa v tridimenzionalni razsežnosti in hkratno usklajevanje gibov z glasbo, ritmom, prvinami in soplavalci. Vključena sta estetska zavest in umetniško uprizarjanje, ki se kažeta v eleganci in lahkotnosti gibanja pri manevriranju z vodo. Ščipalka za nos je obvezen pripomoček in tudi zaščitni znak tega športa, saj preprečuje vdor vode v dihala.



Tehnike sinhronega plavanja so estetsko prilagojene siceršnjim plavalnim tehnikam (prsno, kravl, hrbtno, delfin, dodano je bočno in se izvaja v več različicah). Bistvena je spretnost zavesljajev z rokami (npr. ravni, kanu, torpedo, oporni), ki omogočajo gibanje, prehode med položaji oziroma ohranjanje telesa v predvidenih položajih. Osnovni položaji telesa, npr. hrbtno, navpično, ščuka, flamingo, so sestavni deli prvin, kot so baletne noge, barakude, podmornice, čaplje. Sestava vključuje poleg prvin tudi različne plavalne razvrstitve, vzorce, dvige, skoke in kompozicijo na suhem. Vse skupaj je kombinacija koreografije za solo, duo ali skupino nastopajočih. Nastopi so lahko v ženski, moški ali mešani zasedbi.

Program tekmovanj predvideva tekmovanje iz prvin, tehnične sestave, proste sestave, proste kombinacije in poudarjene sestave. Ocenjuje se popolnost izvedbe s točkami od 0 do 10. Točke se pomnožijo s koeficientom zahtevnosti posamezne prvine, pri sestavah pa se te v deležih posameznih ocenjevalnih kategorij, kot so izvedba, usklajenost, koreografija, glasbena interpretacija, vtis predstave in zahtevnost, seštejejo v končno oceno.

https://www.delo.si/sport/drugi-sporti/ples-v-vodi-207369.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Plavanje Seznam forumov -> 🌕 Sinhrono plavanje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group

Template by Totoelectro